Вітаю Вас Гость | RSS

Освіта Оржиччини

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 119
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2011 » Травень » 30 » Вечір пам'яті В Підпалого
18:01
Вечір пам'яті В Підпалого

                    З історією Оржицького району пов׳язані імена багатьох відомих постатей: це й кобзар-лірик Архип Никоненко, філософ і фольклорист Володимир Лесевич, етнограф Матвій Номис, письменник Пантелеймон Куліш, співачка Діана Петриненко. І яскравою зорею в цьому сузір׳ї сяє ім׳я поета Володимира Підпалого із Лазірок.

Короткий життєвий шлях відміряла доля Володимиру Олексійовичу, але він продовжує жити у своїх віршах, у люблячих серцях дружини та рідних, у своїх дітях, у пам׳яті земляків.

Володимир Підпалий писав:

Хіба ж даремно вік було прожито,

Як є між нами на землі місток...

Він будував цей місток між душами людей своєю творчістю. Пройшло більше 30 років після смерті поета, та не зруйнувався збудований ним духовний зв׳язок між поколіннями. І свідченням цьому є свято «Я вічний під зірками свого неба...», приурочене 75-річчю від дня народження, що відбулося 13 травня 2011 року у Лазірківській школі, яку у свій час закінчив Володимир Олексійович.

У актовому залі Лазірківського Будинку дитячої та юнацької творчості зібралися учителі української мови та літератури, світової літератури, учні сусідніх шкіл, щоб освідчитись у любові поету-земляку, як він у свій час своїми віршами освідчився у любові до рідної землі, до матері, до рідної мови, до людей.

В урочистостях також взяли участь: син В.Підпалого, Андрій Володимирович, доцент Київського національного лінгвістичного університету, кандидат філологічних наук; Сом Микола Данилович, поет, голова Конгресу інтелігенції міста Києва; Чіп Борис Миколайович, поет; Коваленко Ольга Павлівна, завідуюча відділом гуманітарних дисциплін Полтавського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені М.В.Остроградського; Мороз Лариса Захарівна, провідний науковий співробітник інституту літератури імені Т.Г.Шевченка Національної академії наук України; Бабчук Емма Антонівна, радіожурналіст, заслужений журналіст України, лауреат премії імені Пилипа Орлика, ведуча програм національного радіо; Кайдаш Василь Іванович, однокласник поета, інженер-будівельник, лауреат Державної  премії Уряду СРСР, почесний громадянин села Лазірки; Стеценко (Конарова) Надія Михайлівна, випускниця 1956 року, товаришка дитячих літ В.О.Підпалого; Бондаренко Іван Миколайовия, журналіст, кореспондент обласної газети «Вісник», випускник школи; Третяк Ніна Павлівна, член Спілки Письменників України, директор телестудії «Гребінка», лауреат конкурсу «Відкрий Україну»; Гусленко (Міщенко) Раїса Константинівна, випускниця 1956 року, кандидат технічних наук; Гусленко Володимир Йосипович, заввідділом Міністерства промислової політики.

Свято, яке проводилось спільно Лазірківською ЗОШ І-ІІІ ст. та Будинком дитячої та юнацької творчості за сценарієм учителя української мови та літератури Коросташової Лідії Дмитрівни, було вибудуване у формі усного журналу, кожна сторінка якого – певний період із життя відомого земляка.  За короткий час дійства перед очима присутніх промайнули роки дитинства, юності, зрілості Володимира Підпалого. Від сторінки до сторінки формувалась цілісна, сповнена патріотизму, любовідо рідного краю постать поета. І звичайно ж протягом всього свята у виконанні учнів, учителів, гостей звучали зі сцени вірші: щирі, відверті, переконливі.

Творчість В.Підпалого не залишила байдужих у залі. Кожен відкривав для себе заново поета-філософа, поета-патріота, поета-лірика.

Щира, земна творчість Володимира Олексійовича надихає, спонукає до роздумів, знаходить відгук у  дитячих серцях, у віршах учителів-поетів, за творами яких у районному методичному кабінеті укладена збірка  «Я вічний під зірками свого неба...», організована виставка образотворчих робіт у Лазірківській школі.

Підтвердженням встановленого зв׳язку між творчістю В.Підпалого та людськими  душами є ті збірки творів, які побачили світ по його смерті, в тому числі і книга ”Тут все з дитинства серцеві знайоме”, друк якої щойно завершився. А видавалася вона за сприяння і кошти вдячних земляків.

Життєвий та творчий шлях  спонукає і на наукові пошуки. Не одна робота про життя та творчість поета написана юними науковцями Лазірківської, Оржицької, Воронинцівської шкіл. Є значні досягнення в цій галузі: у 2010 році учениця 10А класу Оржицької ЗОШ І-ІІІ ст. імені І.Франка Скороход Тетяна виборола ІІІ місце у Всеукраїнському конкурсі-захисті науково-дослідницьких робіт Малої академії наук. У квітні 2011 року наукова робота Тетяни «Григорій Сковорода у творчому дискурсі Володимира Підпалого» зайняла І місце у Всеукраїнському етапі вище названого конкурсу. Керівник роботи Сидоренко Олена Вікторівна, учитель української мови та літератури Оржицької ЗОШ І–ІІІ ступенів імені І.Я.Франка.

Все це стверджує просту істину – людина живе своїми справами та пам׳яттю людей. А Володимира Олексійовича Підпалого  пам׳ятають, шанують, люблять.



 

 

 

 

Переглядів: 2534 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Пошук

Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz